Nakon zime, proljeće svojim toplijim i vlažnijim vremenom, osim bujanju vegetacije, pridonosi i porastu različitih bakterijskih upala koje će vašega liječnika natjerati da posegne za terapijom antibioticima. U tekstu koji slijedi pročitajte kako se lakše nositi s antibiotskom terapijom te zašto ju je dobro kombinirati s konzumacijom proizvoda s dobrim bakterijama.
Premda su u upotrebi već više od 70 godina te su, dokazano, u pojedinim situacijama jedini učinkovit alat u borbi s određenim vrstama bakterija čije prekomjerno prisustvo uzrokuje vrlo ozbiljne zdravstvene probleme, dokazane su i razne nepoželjne posljedice primjene antibiotika. Jedna od njih je i narušena crijevna flora. Naime, kako antibiotik, djelujući na neki određeni bakterijski soj, nužno djeluje i na ostatak mikroflore u našemu organizmu, antibiotska terapija često narušava osjetljivu mikrobiološku floru u našemu probavnom sustavu. Istraživanja su pokazala da se pri liječenju antibioticima zbog disbalansa crijevne flore kod gotovo 40 posto djece te 15 posto odraslih pojavljuje blaži proljev. Četo se još javlja i nadutost te mučnina.
Kako bi se spriječilo tu neugodnu nuspojavu, paralelno s primjenom antibiotika preporučuje se uzimati i proizvode s dobrim bakterijama jer povećavajući broj bakterija u crijevima pomažu pri vraćanju balansa narušenoj crijevnoj mikroflori, što može pomoći bržem oporavku. Dobre bakterije koje se putem njih unose luče pojačane količine različitih kiselina koje stvaraju prvu liniju obrane protiv loših bakterija koje mogu izazvati infekciju, a koje često u naš organizam stižu upravo konzumacijom bakterijom kontaminirane hrane.
Na taj način proizvodi s dobrim bakterijama svojim višestrukim djelovanjem, čine terapiju antibioticima podnošljivijom i uspješnijom: osim što sprječavaju razvoj novih bakterija, utječu i na smanjenje negativnih posljedica koje izaziva antibiotik. S obzirom na to da terapiju antibioticima čine podnošljivijom, pridonose i pravilnome uzimanju propisane terapije te tako i sam proces ozdravljenja čine bržim i uspješnijim. Ono što je važno napomenuti je kako je važno napraviti vremenski odmah od nekoliko sati između uzimanja antibiotika i proizvoda s dobrim bakterijama.
Osim konzumacijom mliječnih napitaka obogaćenih pojedinim kulturama dobih bakterija, dobre bakterije mogu se unositi i kao specijalizirani farmakološki proizvodi koji se bezreceptno mogu nabaviti u ljekarnama.