Što trebate znati o probioticima?
Probiotici su popularna tema, kako među znanstvenicima, tako i za sve ljude koji brinu o svom zdravlju. Danas se mogu naći u raznim oblicima, u hrani ili kao dodaci prehrani.
Što rade probiotici - dobre bakterije?
Djelovanje probiotika zasniva se povećanju dobrih bakterija u probavnom sustavu i vraćanju ravnoteže crijevne mikroflore. Važno je „hraniti“ dobre bakterije kako bi održale svoj broj i raznolikost u odnosu na loše bakterije, i tako očuvale normalnu funkciju probave i crijevne sluznice.
Postoje slučajevi kada je ravnoteža poremećena zbog stresa, promjene prehrane, uzimanja lijekova, infekcija ili zbog nekih upalnih stanja i bolesti crijeva. U tim slučajevima je izrazito važno nadoknaditi dobre bakterije koje će omogućiti normalnu funkciju crijeva.
Također, sve više znanstvenika dolaze do otkrića o povezanosti funkcije crijeva i drugih organskih sustava, primjerice neurološkog i imunološkog, a upravo se dobrim bakterijama pridaje velika važnost u tom procesu.
Zašto nekima ne pomažu?
Postoji više razloga zašto pojedinci ne osjećaju djelovanje dobrih bakterija. Danas znamo da nije svejedno koji ćemo soj bakterija odabrati za koju tegobu, budući da različite vrste bakterija različito djeluju.
Odabir soja
Danas znamo da nije svejedno koji ćemo soj bakterija odabrati za koju tegobu, budući da različite vrste bakterija različito djeluju. Najčešće se u dodacima prehrani nalaze vrste roda Lactobacillus ili Bifidobacterium koji broje oko 3000 poznatih vrsta.
Broj živih bakterija
Svaki probiotik treba imati jasno naznačen soj, ali i broj živih bakterija, iskazanih kao broj CFU (Colony Forming Units). Obično se radi o milijardama (109), ali broj koji je potreban da bi preparat bio djelotvoran također ovisi o vrsti. Neke bakterijske vrste tvore spore i puno bolje preživljavaju kiselo okruženje želuca, te je potreban puno manji broj dobrih bakterija za djelovanje.
Tehnologija proizvodnje
Da bi dobre bakterije naselile naš probavni sustav, moraju biti žive, a hoće li biti žive u trenutku uzimanja ovisi o tehnologiji proizvodnje. Da bi bile žive, bakterijama trebaju: voda, hranjive tvari i optimalna temperatura. U proizvodnji tako velikih količina bakterija upotrebljavaju se golemi bioreaktori koji omogućavaju optimalne uvjete, ali ostatak procesa ovisi koliko će bakterija preživjeti do konzumiranja.
Pokazalo se da je najbolji način takozvana liofilizacija, odnosno sušenje proizvoda u zamrznutom stanju, a proces ne uništava bakterije, one samo dolaze u stanje mirovanja. Proizvodi sa liofiliziranim živim bakterijama mogu se čuvati na sobnoj temperaturi, a u tijelu se bakterije rehidriraju i aktiviraju.
U roku valjanosti bakterije uglavnom ostaju žive u broju naznačenom na ambalaži. Jedan od patenata kako sačuvati vitalnost dobrih bakterija je „Dry Fill Process“ – proces suhog punjenja, koji kombinira sa inovativnom bočicom u 3 faze: dobre bakterije i ostali aktivni sastojci nalaze se u čepu, zaštićeni od vlage posebnim slojevima koji sprečavaju njen prodor, štiteći bakterije. Studije dokazuju učinkovitost takve metode u održavanju aktiviteta vode znatno ispod 0,1 tijekom 24 mjeseca i to je garancija da su bakterije stabilne tijekom cijelog roka valjanosti.
Zaključak
Kada se ispune svi važni uvjeti – dobro odabran soj, dovoljan broj dobrih bakterija i njihova vitalnost, učinak će biti vidljiv. Budući da svako pojedinac ima jedinstvenu mikrofloru, poput otiska prsta, moguće su iznimke od ovog pravila, učinak je individualan.
Postoji pravi probiotik za vas!