Kako vratiti energiju i pobijediti ljetni umor?

Da li vam sparno vruće ljeto oduzima energiju i ostavlja osjećaj umora i iscrpljenosti? Ako patite od    „ljetnog umora“, vjerojatno se često osjećate iscrpljeno, gubite apetit i san, osjećate stres i nedostatak motivacije. Neki su čak skloni prehladi svako ljeto.

Zašto smo umorni?

Sa suncem i porastom temperatura organizam je aktivniji, šire se krvne žile i pada krvni tlak. Promjene u životnom stilu, prehrani, nedovoljna hidratacija, nekvalitetan san također mogu negativno utjecati na razinu energije.
Neki znanstvenici povezuju ljetni umor s padom imuniteta, ali mehanizam nije sasvim jasan. Još jedna pretpostavka leži u ulozi povezanosti mozga i crijeva (gut-brain axis).

Jeste li znali da crijeva zovemo i „drugi mozak“?

Komunikacija mozga i crijeva je esencijalna za održavanje homeostaze, tj. stanja ravnoteže u organizmu. Nakon brojnih studija, pokazalo se da mikroorganizmi iz crijeva mogu regulirati raspoloženje, kognitivne sposobnosti, bol, pretilost, itd.
Dobrim bakterijama u našim crijevima možemo zahvaliti za proizvodnju čak 90% serotonina (hormona sreće) te nerotransmitera GABA koji doprinose opuštanju i smanjenju stresa, samim time i kvalitetniji san. Osobe koje loše spavaju češće pate od iscrpljenosti.

Kako vratiti energiju i vitalnost?

1. Prehrana

Smatra se da je mediteranska prehrana jedna od najzdravijih. Birajte sezonsko voće i povrće, izbjegavajte termičku obradu kako bi iskoristili sve vitamine i minerale koje namirnice sadrže. Piletina, puretina i ribe su također odličan izbor, uz malo maslinovog ulja.

2. Voda

Pazite na dnevni unos tekućine, preporuča se izbjegavati gazirane i zaslađene napitke, pa radije odaberite vodu. Ljeti organizam gubi puno više tekućine i elektrolita i važno je uzeti dovoljnu količinu tijekom dana kako bi organizam normalno funkcionirao.

3. Tjelovježba

Iako nam se čini da smo ponekad preumorni za vježbanje, upravo nam fizička aktivnost pomaže u vraćanju energije. Samo 20 minuta dnevno čini puno za cijeli organizam, a posebice za  naš kardiovaskularni i dišni sustav, te mozak.

4. Vitamini B kompleksa

Stres, pojačan fizički napori i starenje povećavaju potrebu za unosom vitamina B skupine. Nedostatak vitamina B može dovesti do neželjenih simptoma pa čak i poremećaja poput anemije. Vitamini B sudjeluju u važnim procesima u živčanom i imunološkom sustavu, te proizvodnji energije iz hrane.

5. Dobre bakterije u probavnom sustavu

Da bi se hrana koju smo unijeli, zajedno sa svim nutrijentima, dobro probavila, apsorbirala kroz crijeva i da bi ih organizam mogao iskoristiti, važno je da su crijeva u dobroj formi i da su prisutne dobre bakterije. One će razgraditi tvari koje su za čovjeka neprobavljive, i proizvesti vitamine i druge tvari važne za naše zdravlje i za zdravlje crijevne sluznice.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.