Kako zaustaviti proljev kod djece

Proljev je jedna od najčešćih bolesti kod djece. Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije, ako dijete ima dvije do tri vrlo mekane ili vodenaste stolice u jednome danu, riječ je o proljevu. Od normalne stolice razlikuje se mirisom i bojom, ponekad se može naći i sluzi, a često može uzrokovati crvenilo i nadraženost rektalnog područja.

Što uzrokuje pojavu proljeva kod djece? 

Kod vrtićke djece moguća je češća pojava proljeva zbog veće izloženosti virusima, bakterijama, parazitima i ostalim uzročnicima. Najčešći uzročnici proljeva su virusi, na prvome mjestu rotavirus. Do pete godine života gotovo svako dijete bude zaraženo rotavirusom, osobito ako pohađa vrtić. Glavni način prijenosa rotavirusa je preko kontaminiranih ruku i usta, iako se virus može prenijeti i preko onečišćenih površina i predmeta kao što su igračke i pribor za jelo.

Osim uslijed djelovanja virusa, proljev se može javiti i tijekom liječenja antibioticima, i to čak kod 40 % djece i 15 % odraslih. To se događa zato što primjena antibiotika uništava kako loše, tako i dobre bakterije crijevne mikroflore. Stoga se tijekom antibiotske terapije preporučuje djeci povećati unos dobrih bakterija probiotičkih kultura koje mogu biti korisne za vraćanje ravnoteže crijevne mikroflore što dovodi do bržeg oporavka.

Proljev može biti uzrokovan i pojačanim unosom hrane koja ima laksativni učinak, poput šljiva, krušaka, voćnih sokova, zobenih pahuljica, zato treba paziti da se ne pretjera niti s jednom namirnicom. Proljev u tom slučaju ne traje dugo, dan do dva, a može se izbjeći pravilnom te raznovrsnom prehranom.

Dijareja je i jedan od simptoma alergijske reakcije na određenu namirnicu. Soga je važno pratiti tablicu alergenih namirnica kako biste mogli isključiti one na koje reagirate. Neke najčešće alergene namirnice su mlijeko, jaja, riba, orašasti plodovi (posebno kikiriki), jagode i pšenica (zbog glutena).

Još jedan uzročnik dijareje je “pokvaren” želudac. To se često događa u toplijim mjesecima kada je iznimno važno kako je skladištena hrana te kao posljedica promjene hrane tijekom putovanja i raznih izleta. Naime, dječji je želudac iznimno osjetljiv i dovoljna mu je samo mala količina štetnih tvari da reagira.

 Kako zaustaviti proljev u djece?

Iako vrlo neugodan, proljev je zapravo samopomoć organizma pri čišćenju nakupljenih toksina iz tijela.

Najvažnije je voditi računa o tome da djeca ne dehidriraju, i to pravilnim unošenjem tekućine i elektrolita. Potrebno je izbjegavati sokove i zaslađene čajeve jer takvi napici sadrže mnogo šećera, fruktoze i saharoze, koji pojačavaju simptome proljeva i njegovo trajanje.

Uspostava ravnoteže crijevne mikroflore, odnosno, povećanje broja dobrih bakterija u crijevima važna je za brži oporavak od proljeva. Danas se dobre bakterije mogu pronaći u obliku raznih dodataka prehrani sa živim bakterijskim kulturama laktobacilima i glukooligosaharidima te vitaminima B skupine.

Ako primijetite znakove dehidracije, simptome koji traju već dva dana ili dijete odbija tekućinu, obavezno se javite pedijatru.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.