Ljetne viroze i kako ih izbjeći

Osim vremena i dovoljne količine novca, za savršeno ljeto važno je i dobro zdravlje. Ako nismo zdravi, ne možemo uživati u svim onim ljetnim radostima koje nam donosi to godišnje doba. Kako izbjeći različite ljetne viroze koje mogu pokvariti mnogima najdraže godišnje doba, saznajte u tekstu koji slijedi.

Premda uglavnom hladnija i kišnija razdoblja percipiramo kao vrijeme kada je potrebno pojačano pripaziti na svoje zdravlje, i ljeti nam prijete različite viroze. Iako suho godišnje doba i vruć zrak uglavnom ne pogoduju razvoju virusa koji napadaju dišni sustav kao što je to slučaj sa zimskim vremenskim uvjetima, visoke temperature ipak pogoduju nastanku raznih želučanih viroza. Zbog visokih temperatura hrana se mnogo brže i lakše kvari, a i mikroorganizmi koji uzrokuju probavne smetnje brže se razmnožavaju.

Stoga je ljeti potrebno obratiti posebnu pozornost na kakvoću hrane koju konzumiramo. Važno je voditi računa o roku trajanja pojedinih namirnica, uvjetima u kojima su bile čuvane te posebno pripaziti na promjene u njihovu izgledu. Ponekad je, naime, dovoljno samo vidjeti namirnicu da bismo zaključili kako je možda i nije najpametnije pojesti.

Zbog visokih temperatura hrana se mnogo brže i lakše kvari, a i mikroorganizmi koji uzrokuju probavne smetnje brže se razmnožavaju. Stoga je ljeti potrebno obratiti posebnu pozornost na kakvoću hrane koju konzumiramo.

Osobito je važno obratiti pozornost na namirnice životinjskoga porijekla, odnosno voditi računa o tome da ih prije konzumacije termički dobro obradimo. Voće i povrće iz našega vrta mami nas svojom prekrasnom bojom i intenzivnim mirisom da ga istoga trena kušamo, no i ovdje valja biti na oprezu. Ipak ga je prije konzumacije važno dobro oprati jer i ono može biti uzrok probavnih tegoba.

Također, važno je obratiti pozornost i na kakvoću vode koju unosimo tijekom velikih vrućina. Ustajala voda veoma je pogodna za razmnožavanje raznih patogenih mikroorganizama, a ljeti se zbog veoma visokih temperatura, pojačanoga znojenja i bržeg isparavanja vode znamo zateći u situacijama kada smo toliko žedni da razmišljamo o mogućnosti da posegnemo i za tekućinom koja možda već koji dan stoji u boci u našoj blizini. Važno je znati da i ta voda može biti izvor zaraze, posebno ako boca prethodno nije bila dobro zatvorena.

Tijekom ljeta opasnost vreba i iz klima-uređaja. Zbog filtriranja zraka oni u sebi zadržavaju razne mikroorganizme pa je potrebno voditi računa i o tome da ih se redovito i propisno održava.

No, ako ste ipak zanemarili sve prethodno navedene mjere opreza i već podlegli simptomima kao što su jaki proljev ili povraćanje, pokušajte ih ublažiti uz sljedeće savjete. Pijte mnogo tekućine jer zbog visokih temperatura te jakoga proljeva ili povraćanja postoji velika mogućnost dehidracije. Nastojte nadoknaditi gubitak elektrolita izotoničnim napitcima ili elektrolitskim pripravcima iz ljekarne. Uzmite i medicinski ugljen jer on pomaže u pročišćavanju probavnoga trakta od mikroorganizama koji uzrokuju tegobe.

Također, nastojte se držati dijetne prehrane kako vaš organizam ne bi dodatno bio opterećen teškim namirnicama. Dobre bakterije iz mliječnih proizvoda ili koncentriranih farmaceutskih proizvoda imat će važnu ulogu u ponovnoj regulaciji vaše crijevne flore, stoga potražite pomoć i u takvim namirnicama.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.