Jeste li nahranili svoje bakterije?
U svakom trenutku našeg života u doticaju smo sa mikroorganizmima. Štoviše, ne možemo niti živjeti bez njih jer su neki od njih zaslužni za probavu hrane u našim crijevima. Naš probavni sustav naseljen je sa čak 10 puta više bakterija nego naših (ljudskih) stanica. Ova složena simbioza omogućava probavu hrane koje naša crijeva apsorbiraju, a tijelo koristi za zdrav i normalan život.
Kada govorimo o održavanju zdravlja crijevne mikroflore, prvo o čemu se govori su dobre bakterije. No veliku ulogu imaju i neprobavljivi sastoji (vlakna) koje unosimo u svoj organizam ako jedemo raznovrsno voće i povrće kao što su luk, češnjak, banana i šparoge.
Jedan od najpoznatijih takvih sastojaka je glukooligosaharid. Ono po čemu je glukooligosaharid poseban za ljudski organizam je to, što ne postoji enzim koji bi ga razgradio, te na taj način dolazi neoštećen do ciljanog mjesta djelovanja, a to su crijeva. Gluhooligosaharidi pozitivno utječu rast i aktivnost određenih bakterija u crijevima (bifidobakterije i laktobacili) koje nazivamo i dobre bakterije. Drugim riječima, oni su hrana za naše dobre bakterije čiji je broj i raznovrsnost važna za ravnotežu crijevne mikroflore.