Vitamini B skupine

Zašto su vitamini B toliko važni?

Vitamini B  skupine esencijalni su za naše zdrave i imaju brojne zadaće u našem tijelu. Neophodni su za proces stvaranja energije iz hrane koju jedemo te proces stvaranju crvenih krvnih stanica. Tako omogućuju opskrbu svih stanica našeg tijela dovoljnom količinom kisika. Za normalno funkcioniranje našeg organizma i zdrav život, tijelo mora raspolagati dovoljnom količinom vitamina B, a njihov nedostatak može uzrokovati bolesti i poremećaje poput anemije. Kako naše tijelo ne proizvodi dovoljnu količinu navedenih vitamina te ih je potrebno dodatno unositi raznovrsnom hranom i  dodacima prehrani.

Gdje možemo pronaći vitamine B?

Zeleno povrće, meso, riba, jaja, mliječni proizvodi i žitarice bogati su vitaminima B. Međutim, ponekad je unos dovoljne količine navedenih vitamina potrebno ostvariti putem dodataka prehrani.

Koje vrste vitamina B postoje?

Najvažniji vitamini ove skupine jesu B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12.

  • vitamin B1, poznat i kao tiamin, nalazi se u cjelovitim žitaricama, mahunarkama, govedini i svinjetini. Aktivan je u reakcijama stvaranja energije, kao i u metabolizmu aminokiselina i ugljikohidrata. Nedostatak vitamina B1 je poznat kao „beriberi“ poremećaj, karakteriziran gubitkom težine, povraćanjem, slabosti mišića, razdražljivosti, a u težim slučajevima srčanom disfunkcijom i pojavom perifernih edema. Jedna od važnijih karakteristika B1 vitamina je regulacija apetita. Preporučeni dnevni unos u odraslih muškaraca iznosi 1,2 mg, a u žena 1,1 mg.
  • vitamin B2, odnosno riboflavin, bitan je u metabolizmu masti, ugljikohidrata, proteina i mnogim enzimskim reakcijama. Proizvodi bogati navedenim vitaminom jesu mlijeko, mliječni proizvodi, mahunarke, nemasno meso i riba. Navedeni vitamin ključan je u održavanju sluznice probavnog sustava i zdravlja jetre. Preporučeni dnevni unos je 1,3 mg za odrasle muškarce te 1,1 mg za žene.
  • piridoksin, poznatiji kao vitamin B6, nalazi se u mnogim prehrambenim proizvodima, ali u najvećoj koncentraciji on je prisutan u mesu, mahunarkama te orašastim plodovima. Djeluje u mnogim enzimskim sustavima, osobito metabolizmu, a posebno je važan za sintezu hema, bitnog u prijenosu kisika. Kao i dosad spomenuti, vitamin B6 bitan je u osiguravanju pravilne probave jer je upravo on zaslužan za razgradnju proteina. Preporučeni dodatak prehrani za vitamin B6 je od 1,3 do 2,0 mg za odrasle osobe. Simptomi njegova nedostatka uključuju slabost, dermatitis, heliozu i anemiju.
  • vitamin B12 ili kobalamin je važan u metabolizmu RNA, proteina i lipida te u sintezi hemoglobina. Osim toga, on je važan u prijenosu živčanog impulsa. Simptomi koji se javljaju radi nedostatka vitamina B12 jesu teške anemije, probavne smetnje, anoreksije, razdražljivosti, apatije i gubitak pamćenja. Preporučeni dnevni unos je 2,4 µg u odraslih osoba.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.