Zašto su nam potrebne dobre bakterije?

U našim crijevima žive bilijuni mikroorganizama, a većina njih su bakterije. Bakterije koji žive u mirnom suživotu sa svojim domaćinom, zovu se još i dobre bakterije. Laktobacile i bifidobakterije, dobre bakterije koje se nalaze u našim crijevima dobivamo od majke za vrijeme poroda, preko vaginalne sluznice ili majčinog mlijeka. Za dobrobit i zdravlje crijeva, važno je da je crijevna mikroflora u ravnoteži. To znači da loše (patogene) bakterije ne smiju prevladavati nad dobrim bakterijama.

Većina probavnih problema ima zajednički nazivnik, a to je narušena ravnoteža crijevne mikroflore. Uglavnom javlja kao posljedica stresa, neuravnotežene prehrane, nakon uzimanja nekih lijekova (posebice antibiotici) kao i kod povišene tjelesne temperature.

U takvim slučajevima može biti korisno povećati broj dobrih bakterija u crijevima i na taj način vratiti  ravnotežu crijevne mikroflore.

Laktobacili ili bakterije mliječne kiseline najpoznatije su kao dobre bakterije.

Njihova uloga je višestruka:

  • zaštitna, jer sprječavaju rast i aktivnost loših bakterija
  • sudjeluju u procesu probave hrane i proizvodnje enzima
  • stimuliraju razvoj i funkciju imunološkog sustava

Bifidobakterije također imaju važnu ulogu. Proizvode kratkolančane masne kiseline koje su hrana za druge dobre bakterije, a služe i kao izvor energije za stanice crijeva. Također radi prisutnosti kratkolančanih masnih kiselina dodatno se snižava pH-vrijednost i time se potiskuje razvoj patogenih mikroorganizama.

Povezani sadržaj

Kako bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.